Πώς και γιατί η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία μας

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του πνεύμονος αυξήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε άτομα που δεν καπνίζουν. Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση να απαγορευθεί ολοσχερώς το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, αλλά προτάσεις για να ληφθούν νέα μέτρα για προστασία των παθητικών καπνιστών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του πνεύμονος αυξήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε άτομα που δεν καπνίζουν. Όπως εξηγεί στο «Βήμα» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η αύξηση του κρουσμάτων καρκίνου των πνευμόνων οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή και ό,τι επικίνδυνα για την υγεία μας μικροσωματίδια αυτή φέρνει, βεβαίως στο κάπνισμα καθώς και στο παθητικό κάπνισμα.

Αν και τελευταίως οι επιστήμονες θεωρούν πολλές ασθένειες, όπως οι λοιμώξεις ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο τα τρομακτικά στοιχεία για τον καρκίνο του πνεύμονος σήμαναν συναγερμό στο υπουργείο Υγείας, το οποίο με πρωτοβουλία της κυρίας Αγαπηδάκη έχει συσταθεί μία επιτροπή υπό τον καθηγητή Μπεχράκη και μελετά μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Μια άλλη επιτροπή μελετά στοιχεία για να βοηθήσει καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Βεβαίως, αυτό που μαθαίνω είναι ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση να απαγορευθεί ολοσχερώς το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, όπως έκαναν ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, αλλά προτάσεις για να ληφθούν νέα μέτρα για προστασία των παθητικών καπνιστών.


Στο Τορίνο, για παράδειγμα, η δημοτική αρχή απαγόρευσε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους όταν ο καπνιστής βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι Ιταλοί αναμένεται να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να περιοριστεί η ρύπανση από τα αποτσίγαρα που καταλήγουν σε πεζοδρόμια, πάρκα και δρόμους. Η επιτροπή Μπεχράκη μόλις ετοιμάσει τις προτάσεις θα τις ανακοινώσει, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα.


Πηγή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.