Tα συμπτώματα που προκαλεί η αλλαγή της ώρας στο σώμα μας

Πολλοί άνθρωποι μιλούν για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιφέρει η αλλαγή της ώρας, αλλά λίγα λέγονται για το πώς επηρεάζει την υγεία και τους βιορυθμούς μας. Αν είστε κουρασμένοι, ευερέθιστοι, με τζετ λαγκ ή δεν πεινάτε, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της ώρας.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το πώς η μετακίνηση των ρολογιών κατά μία ώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, αν και πολλοί ειδικοί υποστήριξαν πρόσφατα ότι η εξοικονόμηση είναι αμελητέα.

Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με το πώς επηρεάζει τον οργανισμό, το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί σε αυτό και τις συνέπειες που θα παρατηρήσουμε τις επόμενες ημέρες, είναι σαφείς.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, οι άνθρωποι κοιμούνται 40 λεπτά λιγότερο, κατά μέσο όρο, τη Δευτέρα μετά την ανοιξιάτικη θερινή ώρα, και αυτό έχει συνέπειες.

Επαναλαμβανόμενα συμπτώματα μετά την ανοιξιάτικη αλλαγή ώρας

- Δυσκολία στον ύπνο την νύχτα.
- Αίσθημα "τζετ λαγκ", κόπωση ή/και κούραση, ακόμη και αν κοιμηθούμε, γεγονός που μειώνει την ενέργειά μας.
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του ότι δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Ευερεθιστότητα.
- Έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης.
- Μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση.
- Διαταραχή της αίσθησης της πείνας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε ακατάλληλες ώρες ή και καθόλου.

Γιατί εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα;

Από φυσιολογική άποψη, η πιο άμεση επίδραση αυτής της αλλαγής της ώρας είναι η μεταβολή της έκκρισης της μελατονίνης.

Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει την εγρήγορση και τον ύπνο ανάλογα με την ποσότητα του ηλιακού φωτός. Εάν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως, παράγεται περισσότερη μελατονίνη. Εάν υπάρχουν περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός, αυτή μειώνεται και η άμεση συνέπεια είναι ότι η λειτουργία που προκαλεί τον ύπνο εμφανίζεται αργότερα.

Με την αλλαγή της ώρας, το καθημερινό ή εργασιακό πρόγραμμα δεν αλλάζει, οπότε από την άποψη του βιολογικού ρολογιού, ξυπνάμε μια ώρα νωρίτερα και διακόπτουμε τη ρουτίνα του ύπνου. Αυτό σημαίνει λιγότερη ξεκούραση.

Επομένως, αυτή η δυσλειτουργία στην έκκριση μελατονίνης είναι αρκετή για να υποφέρει ο οργανισμός και να εμφανιστεί κόπωση,κούραση ή ακόμη και ευερεθιστότητα.

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο από την αλλαγή της ώρας είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να προσαρμοστεί ο οργανισμός και να ανακάμψει.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι σε λιγότερο από τρεις ημέρες ο οργανισμός προσαρμόζει τους κιρκάδιους ρυθμούς του στη νέα ώρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.