ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ PhDc

Τσιριγώτη 15, 2ος όροφος Εύβοια - Χαλκίδα 341 00
Νομός, Εύβοια
Ιωάννου Σβορώνου 3, Διαμέρισμα 2, 1oς Όροφος Κυκλάδες - Μύκονος 846 00
Νομός, Κυκλάδες
Αλέκου Παναγούλη 10, Αττική - Ζωγράφου 157 73
Νομός, Αττική
694 9208562 https://neuro-care.gr sampanis.pa@gmail.com

Βιογραφικό

Ο Σαμπάνης Παναγιώτης είναι Κλινικός Νευροψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής PhDc και ιδρυτής του κέντρου Νευροανάδρασης και Ψυχοεκπαίδευσης Neurocare στη Χαλκίδα, με επίσημη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ψυχολόγου. Σπούδασε εφαρμοσμένη ψυχολογία στο City University of Seattle από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση για τις επιδώσεις του.

Η ενασχόληση του με τα τεχνικά νευρωνικά δίκτυα καθώς το πρώτο του πτυχίο ήταν από το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου του κέντρισε το ενδιαφέρον για τα βιολογικά νευρωνικά δίκτυα. Έτσι, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Κλινική Νευροψυχολογία στο Bangor University της Ουαλίας. Ακόμη, έχει εξειδικευτεί στην Ιατρική Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία στον Τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σύγχρονα Αμφιαράεια).

Επίσης, μετεκπαιδεύτηκε στην Κλινική Ψυχοπαθολογία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στις πρώτες βοήθειες στο κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης από το Johns Hopkins University.

Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εξειδικευτεί στη Νευροανάδραση – Βιοανάδραση έχοντας λάβει πιστοποίηση από την EEGΙnfo και από την Stens Academy. Είναι ειδικός διαπιστευμένος στην χορήγηση και ερμηνεία του MMPI-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2). Ασχολήθηκε με την έρευνα και συμμετείχε ως υπεύθυνος έργου του κέντρου Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μελέτησε την εγκεφαλική πλευρίωση κατά την διαδικασία της γραφής και της ομιλίας.

Είναι εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, της Ακαδημίας Αθηνών σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του ευρύτερου φαινοτύπου του αυτισμού-καθώς και με άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές στην πλευρίωση του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιοχές που αφορούν τη γνωστική επεξεργασία τις εκτελεστικές λειτουργίες και τα συναισθήματα μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI).

Έκανε έρευνα σχετικά με την οπτική αντίληψη στο Birmingham City University της Αγγλίας. Ακόμη, στο πλαίσιο της εργασιακής του εμπειρίας, έχει συνεργαστεί με σημαντικές δομές ψυχικής υγείας και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Με γνώμονα τη συνεχή κατάρτιση και εξέλιξή του στο αντικείμενο της νευροψυχολογίας, συνεχίζει την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας και νευροψυχολογίας.

Ωράριο

Δευ-Παρ 9.00-21.00

Υπηρεσίες

Υπηρεσίες: Ψυχοθεραπεία ατομική/ζεύγους/ομαδική, Νευροψυχολογικές εκτιμήσεις, Νευροψυχολογική αποκατάσταση, πιστοποιημένος στο MMPI-2, Κλινική Νευροανάδραση/Βιοανάδραση

✅ Νευροψυχολογικές εκτιμήσεις, οι οποίες αξιολογούν τη γνωστική λειτουργία (μνήμη, προσοχή, εκτελεστικές λειτουργίες) σε περιπτώσεις νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων.

✅ Νευροψυχολογική αποκατάσταση, που στοχεύει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης.

✅ MMPI-2, ένα έγκυρο ψυχομετρικό εργαλείο για τη διαφορική διάγνωση και την προσωπικότητα.

Νευροανάδραση και Βιοανάδραση: Η Εκπαίδευση του Εγκεφάλου μας

Η νευροανάδραση και η βιοανάδραση είναι μέθοδοι εκγύμνασης του εγκεφάλου, προσφέροντας τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία. Με τη βοήθεια βιοαισθητήρων και εξελιγμένων υπολογιστικών προγραμμάτων, αυτές οι τεχνικές παρέχουν άμεση πληροφόρηση για τις αντιδράσεις του σώματος και του νου μας σε διάφορα ερεθίσματα, δίνοντάς μας τα "εργαλεία" να τις διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.

Πώς Λειτουργεί η Νευροανάδραση;

Η νευροανάδραση στηρίζεται στην καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ). Με τη βοήθεια ειδικών ηλεκτροδίων, η μέθοδος επιτρέπει στον εγκέφαλο να "δει" τη δραστηριότητά του σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένα είδος παιχνιδιού, όπου ο εγκέφαλος καθοδηγείται να παράγει τα σωστά κύματα και ανταμείβεται όταν το επιτυγχάνει. Έτσι, αναπτύσσει σταδιακά την ικανότητα αυτορρύθμισης, βελτιώνοντας τη συναισθηματική σταθερότητα και τη γνωστική λειτουργία του ατόμου.

Σε Ποιους Απευθύνεται;

Η νευροανάδραση είναι απόλυτα ασφαλής και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες, από παιδιά έως ηλικιωμένους. Στην παιδική ηλικία, βοηθά στη διαχείριση προβλημάτων όπως η ενούρηση, οι εφιάλτες και η διάσπαση προσοχής. Στους εφήβους, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης. Για τους ενήλικες, είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις ημικρανιών, συναισθηματικών δυσκολιών, και ακόμα και μετατραυματικού στρες. Στην τρίτη ηλικία, υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προσφέροντας ανακούφιση από συμπτώματα άνοιας και Alzheimer.

Πώς Γίνεται η Διαδικασία;

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και μη επεμβατική. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο κεφάλι, χωρίς να μεταδίδουν ρεύμα, και ο υπολογιστής αναλύει τα εγκεφαλικά κύματα, παρουσιάζοντάς τα με τη μορφή ενός παιχνιδιού. Ο εγκέφαλος "εκπαιδεύεται" να παράγει τα σωστά κύματα, μαθαίνοντας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Σε Τι Συνθήκες Έχει Αποτελέσματα;

Η νευροανάδραση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, όπως:

Αγχώδεις Διαταραχές: από πανικό και φοβίες μέχρι ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Διαταραχές Προσοχής και Συγκέντρωσης

Καταθλιπτικές Διαταραχές και προβλήματα ύπνου (αϋπνία, διακοπτόμενος ύπνος).

Βελτίωση Μαθησιακής και Αθλητικής Απόδοσης: η μέθοδος ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την αντίδραση στο στρες και τη δημιουργικότητα.

Η νευροανάδραση και η βιοανάδραση αποτελούν πρωτοποριακές μεθόδους για να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας με φυσικό τρόπο.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία η οποία σαν πρώτο στόχο έχει να δημιουργήσει μια σχέση που έχει ως θεμέλιο της, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Η θεραπευτική σχέση παίζει το σημαντικότερο ρόλο για την πορεία της θεραπείας και την χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον του θεραπευτή προς τον θεραπευόμενο, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η εχεμύθεια. Ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας και μαζί με κάποιες μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής έχει ως στόχο να βοηθήσει το άτομο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να εκφράσει τις σκέψεις και τα αισθήματά του, να αναπτύξει την προσωπικότητα του και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Έτσι στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να κάνει πιο δυνατό το άτομο και επίσης να προάγει την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Πότε κάποιος πρέπει να απευθυνθεί σε ψυχοθεραπευτή;

Στην καθημερινότητα όλοι αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι από πολύ απλά έως και πολυσύνθετα. Συνήθως προσπαθούμε να τα λύσουμε μόνοι μας ή με την βοήθεια φίλων και της οικογένειας μας. Όμως κάποιες φορές τα προβλήματα υπερβαίνουν τις δυνατότητες μας και παρά τις προσπάθειες μας παραμένουν άλυτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βιώνουμε δυσάρεστα και έντονα συναισθήματα τα οποία δεν υποχωρούν με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την λειτουργικότητα μας και να υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Τότε πρέπει να αναζητήσουμε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Έτσι μέσα από την ψυχοθεραπεία αποχτούμε αυτογνωσία και μαθαίνουμε διάφορους αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας και να ξεπερνάμε τα προβλήματα μας.

Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία κάποιος μπορεί να ζητήσει βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή. Μερικά από αυτά είναι και τα εξής:

• Προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας με τους άλλους • Μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση • Οι διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες • Διαταραχές πρόσληψης τροφής • Προβλήματα συμπεριφοράς όπως οι εκρήξεις θυμού και η παρορμητική συμπεριφορά • Έμμονες ιδέες και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές • Δυσκολία προσαρμογής σε χρόνια προβλήματα υγείας ή μια σοβαρή πρόσφατη διάγνωση • Τραυματικές εμπειρίες, πένθος, απώλεια • Προβλήματα ύπνου • Χρόνιος πόνος και ψυχοσωματικά προβλήματα όπως κεφαλαλγίες • Σεξουαλικά προβλήματα ή αναζητήσεις • Δυσκολία προσαρμογής στον εργασιακό χώρο ή δυσκολίες που απορρέουν από την αλλαγή περιβάλλοντος

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας

Αρχικά αναλύονται και αξιολογούνται τα προβλήματα του θεραπευόμενου ώστε να γίνουν κατανοητά στον ψυχοθεραπευτή. Στην συνέχεια είναι πολύ σημαντικό ο ψυχοθεραπευτής να πάρει το ιστορικό του ασθενούς, έτσι είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν να αναγνωρίσει τις αιτίες των προβλημάτων. Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συμφωνούν από κοινού για τους στόχους και την πορεία της θεραπείας. Η ψυχοθεραπεία γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες και διαρκεί από 45 λεπτά έως 1 ώρα. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την φύση και τις ιδιαιτερότητες των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η λήξη της θεραπείας γίνεται εφόσον τα συμπτώματα του θεραπευόμενου έχουν αντιμετωπιστεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν επιτευχθεί. Σημαντική είναι η δέσμευση που πρέπει να υπάρχει στην θεραπεία και από τον θεραπευτή αλλά και από τον θεραπευόμενο. Η ψυχοθεραπεία γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο εχεμύθειας, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

Συμβουλευτική σε σχέση με την ψυχοθεραπεία

Και η ψυχοθεραπεία αλλά και η συμβουλευτική οδηγούν το άτομο στο να κατανοήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του που οδηγούν σε προβλήματα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο το άτομο θα καταφέρει να προάγει την ψυχική του ευημερία. Η συμβουλευτική εστιάζει κυρίως στο να βρίσκει εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν το άτομο. Δηλαδή αντιμετωπίζει το σύμπτωμα και πολύ συχνά εντοπίζει και το αίτιο. Όμως η αντιμετώπιση του αιτίου εντάσσεται κυρίως στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας.

 Ψυχοθεραπεία μέσω insternet

Στις μέρες μας η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων είναι πολύ σημαντικές. Είναι καταστάσεις στις οποίες την λύση την δίνουν οι συνεδρίες μέσω Internet. Η συμβουλευτική μέσω του διαδικτύου είναι αναγνωρισμένη και αποδεκτή μορφή θεραπευτικής παρέμβασης. Είναι σημαντικό να γίνεται από επαγγελματίες με εμπειρία, με άρτιες πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές που εφαρμόζουν πιστά τον κώδικα δεοντολογίας. Η θεραπεία σε αυτή την μορφή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για μετακινήσεις αφού ο θεραπευόμενος δεν χρειάζεται να πάει στο γραφείο του θεραπευτή. Ο θεραπευόμενος μπορεί να κάνει την θεραπεία του από το γραφείο, την επιχείρησή του, το σπίτι του ή από όπου αλλού τον βολεύει αρκεί βέβαια να γίνεται κάτω από κάποια προκαθορισμένα πλαίσια. Με αυτό τον τρόπο η απόσταση εκμηδενίζεται καθώς ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε διαφορετική χώρα. Η διαδικτυακή συμβουλευτική διέπεται από της αρχές ISMHO (International Society for Mental Health On Line).

Σε ποιους χρησιμεύει;

Το συγκεκριμένο είδος συμβουλευτικής χρησιμεύει σε ανθρώπους που στην περιοχή που ζουν δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιον θεραπευτή όπως σε μικρές πόλεις, χωριά ή ακόμα και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι δύσκολο να βρούν θεραπευτή που να μιλάει την μητρική τους γλώσσα. Σημαντικό είναι ότι πάρα πολλοί, ειδικά σε μικρές κοινωνίες όπου οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν θέλουν να επισκεφτούν κάποιον ψυχολόγο φοβούμενοι τον στιγματισμό. Έτσι η θεραπεία μέσω internet είναι η λύση. Επίσης χρησιμεύει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα καθώς και σε ηλικιωμένους που είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Τέλος ο καθένας μπορεί να την χρησιμοποιήσει γιατί μπορεί να θέλει να αποφύγει τις μετακινήσεις ή να αισθάνεται πιο άνετα να κάνει θεραπεία στον δικό του γνώριμο χώρο.

Είναι αποτελεσματική η συμβουλευτική μέσω internet;

Πολλές έρευνες όπως αυτή των (Stubbins και συν., 2013) και (Vogel και συν., 2012) έδειξαν ότι η θεραπεία μέσω internet είχε ανάλογα αποτελέσματα με αυτά της κλασικής θεραπείας. Μερικές από τις διαταραχές που μελετήθηκαν ήταν η Κατάθλιψη, η Διαταραχή Πανικού, η Αγοραφοβία, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και άλλες. Επίσης στην μελέτη (Germain και συν., 2009) φάνηκε ότι όσον αφορά τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες η κλασική θεραπεία είχε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της θεραπείας μέσω internet.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Αυτό το κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τον ιστότοπό μας και να σας προσφέρουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία. Συνεχίζοντας αποδέχεστε τους όρους χρήσης.